Ponadczasowe koktajlowe klasyki na karnawał
Tegoroczny karnawał należy do najdłuższych w ostatnich latach i potrwa aż do 28 lutego! Ten czas trzeba i warto wypełnić… np. koktajlowymi klasykami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca proste, klasyczne kompozycje na karnawał oraz przypomina: pij odpowiedzialnie! KRWAWA MARY
Słynny pikantny koktajl na bazie soku pomidorowego, który zaskarbił sobie miejsce w menu brunchowym i nie tylko!

blood_marySkładniki:
•    50 ml Ketel One Vodka
•    90 ml soku pomidorowego
•    20 ml wytrawnego sherry
•    8 kropli tabasco
•    4 krople sosu Worcestershire
•    2 szczypty soli
•    Odrobina zmielonego czarnego pieprzu
•    Garnish: sól, pieprz, gałązka selera naciowego    

Zobacz film na YouTube

Wszystkie składniki koktajlu wraz z kostkami lodu umieść w shakerze lub w słoiku z nakrętką. Zamiast wstrząsać, mieszaj Krwawą Mary przez kołysanie naczyniem. Krawędź wysokiej szklanki zanurz w mieszance soli i grubo zmielonego pieprzu. Wypełnij szklankę kostkami lodu, przelej koktajl przez sitko i ozdób gałązką selera naciowego.

Wskazówka: Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak koktajlu, przed jego przygotowaniem umieść w shakerze kilka plasterków żółtej papryki i rozgnieć je.

NEGRONI
Charakterystyczne, gorzko-słodkie Negroni przeżywa obec-nie swój renesans, zarówno w lokalach, jak i w domach, gdzie podawane jest często jako aperitif, najlepiej przed kolacją.

negroniSkładniki:
•    25 ml Tanqueray London Dry Gin
•    25 ml słodkiego wermutu
•    25 ml Campari
•    Garnish: skórka z pomarańczy (zest)    
Zobacz film na YouTube

Wypełnij szklankę kostkami lodu, wlej wszystkie składniki koktajlu i prawie gotowe! Na koniec przy pomocy obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z pomarańczy, skręć ją bezpośrednio nad szklanką i ozdób koktajl. Pamiętaj, że zest używamy nie tylko ze względów estetycznych – skręcenie skórki powoduje także uwolnienie olejków aromatycznych.

ESPRESSO MARTINI

O tym, że kawa lubi procenty nie trzeba nikogo przekony-wać. Daje kopa energetycznego, a odrobina cukru stwarza dodatkową przyjemność dla kubków smakowych.

espresso martiniSkładniki:
•    50 ml Ketel One Vodka
•    45 ml kawy espresso
•    15 ml syrop cukrowy
•    Garnish: 2-3 ziarnka kawy    
Zobacz film na YouTube

Wszystkie składniki koktajlu zmieszaj razem z kostkami lodu w shakerze. Przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdób ziarenkami kawy dla kontrastu z jasną pianką na powierzchni koktajlu.

Wskazówki:

Przed przygotowaniem koktajlu umieść filiżankę z espresso na kilka minut w lodówce dla zwiększenia efektu pianki. Syrop cukrowy możesz kupić albo przygotować samodzielnie, rozpuszczając biały cukier we wrzątku w proporcji 1:1 (np. szklanka do szklanki).

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony