Sałatki przepełnione łososiem - przepisy

Z bobem, parmezanem albo pełna aromatycznych ziół - lato to bez wątpienia sezon sałatek. Podstawą ich pysznego smaku są wysokiej jakości składniki. Aby przygotować szybką, zdrową i smaczną miskę przepełnioną dobrem wystarczy sięgnąć po łososia MOWI, który idealnie komponuje się z warzywami.

Sałatki wcale nie muszą być nudne. Wszystko zależy od kompozycji, którą stworzymy na swoim talerzu. Jej podstawą powinny być nie tylko warzywa, ale również odpowiednia ilość białka i zdrowych tłuszczy, które pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Taką bombę witaminową i energetyczną zapewni z pewnością łosoś MOWI, którego zwiększona zawartość kwasów omega-3 dobroczynnie wpływa na zdrowie i urodę.

Sałatka z młodym bobem, szparagami i porcją łososia MOWI
200 g bobu
1 brokuł
200 g szparagów
sałata fryza
100 g pomidorków koktajlowych
porcja łososia MOWI 2 x 125 g
60 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz

Sałatę rwiemy, myjemy i osuszamy. Bób gotujemy w osolonej wodzie, następnie obieramy. Szparagi i brokuły blanszujemy w osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na połówki. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z każdej strony około 1,5 minuty. Mieszamy sałatę z brokułami, szparagami, bobem i połówkami pomidorków. Układamy na talerzu. Obok kładziemy łososia i skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.

Sałatka a’la Cezar z łososiem MOWI wędzonym na zimno

400 g łososia MOWI wędzonego na zimno
2 sztuki sałaty rzymskiej baby
100 g majonezu
50 g parmezanu
20 ml sosu wrocestershire
12 filetów anchois
1 papryka czerwona
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
bagietka
50 g masła

Z majonezu, parmezanu, ząbka czosnku, sosu worcestershire oraz 4 filetów anchois robimy sos, mieląc składniki blenderem, aby uzyskać jednolitą  masę. Bagietkę kroimy w kostkę, roztapiamy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną natkę pietruszki. Łączymy wszystko razem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.

 

Sałatka mix ze smażonymi stekami minutowymi MOWI w ziołach
350 g steków minutowych MOWI
200 g mixu sałat
1 pęczek kopru
1 pęczek natki pietruszki
200 g pomidorków koktajlowych
4 sztuki jajek
1 cytryna
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Koperek oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Steki MOWI obtaczamy w ziołach z jednej strony. Sałatę myjemy i osuszamy. Folię spożywczą wkładamy do miski tak, aby powstało wgłębienie. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wbijamy jajko i wiążemy brzegi tak, aby utworzyć sakiewkę z jajkiem w środku. Sakiewkę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. W tym czasie smażymy łososia – po jednej minucie z każdej strony. Sałatkę układamy na talerzu, dodajemy przekrojone na pół pomidory i steki minutowe MOWI. Na środek wykładamy ugotowane jajko wyjęte wcześniej z folii. Do środka dodajemy cząstkę cytryny.

 

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony