Z bobem, parmezanem albo pełna aromatycznych ziół - lato to bez wątpienia sezon sałatek. Podstawą ich pysznego smaku są wysokiej jakości składniki. Aby przygotować szybką, zdrową i smaczną miskę przepełnioną dobrem wystarczy sięgnąć po łososia MOWI, który idealnie komponuje się z warzywami.
Sałatki wcale nie muszą być nudne. Wszystko zależy od kompozycji, którą stworzymy na swoim talerzu. Jej podstawą powinny być nie tylko warzywa, ale również odpowiednia ilość białka i zdrowych tłuszczy, które pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Taką bombę witaminową i energetyczną zapewni z pewnością łosoś MOWI, którego zwiększona zawartość kwasów omega-3 dobroczynnie wpływa na zdrowie i urodę.
Sałatka z młodym bobem, szparagami i porcją łososia MOWI 200 g bobu 1 brokuł 200 g szparagów sałata fryza 100 g pomidorków koktajlowych porcja łososia MOWI 2 x 125 g 60 ml oliwy z oliwek sól i pieprz Sałatę rwiemy, myjemy i osuszamy. Bób gotujemy w osolonej wodzie, następnie obieramy. Szparagi i brokuły blanszujemy w osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na połówki. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z każdej strony około 1,5 minuty. Mieszamy sałatę z brokułami, szparagami, bobem i połówkami pomidorków. Układamy na talerzu. Obok kładziemy łososia i skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.
Sałatka a’la Cezar z łososiem MOWI wędzonym na zimno
400 g łososia MOWI wędzonego na zimno 2 sztuki sałaty rzymskiej baby 100 g majonezu 50 g parmezanu 20 ml sosu wrocestershire 12 filetów anchois 1 papryka czerwona 1 pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku bagietka 50 g masła
Z majonezu, parmezanu, ząbka czosnku, sosu worcestershire oraz 4 filetów anchois robimy sos, mieląc składniki blenderem, aby uzyskać jednolitą masę. Bagietkę kroimy w kostkę, roztapiamy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną natkę pietruszki. Łączymy wszystko razem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Sałatka mix ze smażonymi stekami minutowymi MOWI w ziołach 350 g steków minutowych MOWI 200 g mixu sałat 1 pęczek kopru 1 pęczek natki pietruszki 200 g pomidorków koktajlowych 4 sztuki jajek 1 cytryna oliwa z oliwek sól i pieprz Koperek oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Steki MOWI obtaczamy w ziołach z jednej strony. Sałatę myjemy i osuszamy. Folię spożywczą wkładamy do miski tak, aby powstało wgłębienie. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wbijamy jajko i wiążemy brzegi tak, aby utworzyć sakiewkę z jajkiem w środku. Sakiewkę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. W tym czasie smażymy łososia – po jednej minucie z każdej strony. Sałatkę układamy na talerzu, dodajemy przekrojone na pół pomidory i steki minutowe MOWI. Na środek wykładamy ugotowane jajko wyjęte wcześniej z folii. Do środka dodajemy cząstkę cytryny.
|