Jajka benedyktyńskie 4 jajka 4 tosty 3 łyżki octu Mała łyżeczka soli 50g szpinaku mrożonego 200ml śmietany 30% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku
Wodę zagotować w wysokim garnku, wlać ocet i posolić. Jajka wbijać na wrzątek i gotować około 3 minut. Wyjąć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak. Zalać śmietaną, zagotować i doprawić do smaku. Polewać delikatnie jajka ułożone na tostach.
Do przyrządzenia tej potrawy możesz użyć tostera Philips HD 2686 i blendera Philips HR 1377.
Rolmopsy ze śliwką marynowaną
4 filety śledziowe 10 szt. śliwek suszonych 2 małe czerwone cebule ½ szklanki octu balsamicznego 5 łyżek cukru 2 cm korzenia imbiru Sól i pieprz do smaku
Marynata: 1 l wody 1 szklanka octu 10% Ziele, liść laurowy po kilka sztuk Cukier, sól, pieprz
Śledzie namoczyć w wodzie z cytryną na około 2 godzin. Cebulę pokroić w cienkie plastry, oprószyć delikatnie solą aby skruszała. Ocet zagotować z cukrem i imbirem. Wrzucić śliwki. Pogotować chwilkę. Śliwki wyjąć i zawinąć w nie śledzie. Zalać marynatą razem z cebulą. Odstawić do zamarynowania.
Żurek rybny z kawiorem czerwonym
1 pstrąg wędzony cały 1 mała włoszczyzna Kilka liści laurowych 6 ziarenek ziela 2 torebki żurku dowolnego 2 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku 1 łyżka chrzanu 1 cytryna 300ml śmietany 30% 2 łyżki czerwonego kawioru
Pstrąga obrać, mięso odłożyć do lodówki. Ze szkieletu, włoszczyzny, majeranku, ziela i liścia ugotować wywar. Wymieszać z bazą żurku, doprawić śmietaną, chrzanem i czosnkiem. 100ml śmietany ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Wymieszać z kawiorem. Do miseczki włożyć mięso pstrąga, zalać zupą i na wierzch układać łyżką śmietanę.
Do przyrządzenia tej potrawy możesz użyć bezprzewodowego blendera Philips HR 1378.
Sandacz zapiekany z miodem i pomidorami
600g fileta sandacza 4 łyżki miodu 1 pomidor bez skóry 1 mała cebula 1 cytryna 2 łyżeczki suszonej bazylii Sól, pieprz Folia aluminiowa
Folię pociąć na kwadraty, smarować je delikatnie miodem, posypać bazylią. Układać na nich 150g porcje sandacza oprószonego solą i pieprzem. Na wierzch ułożyć cebule pokrojoną w plastry, 2 plastry pomidora i plasterek cytryny bez skórki. Zawinąć i zapiekać przez około 20min w temp.180˚C. Podawać w folii.
Pascha wielkanocna
50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego 15 dag masła prawdziwego 4 żółtka 3 łyżki żelatyny 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki gęstej śmietany 30-36% 1 opakowanie cukru waniliowego (ale może być inny, ulubiony zapach, np. cytrynowy lub migdałowy) Ulubione bakalie: rodzynki, kandyzowane owoce (np. wiśnie), suszone morele, figi, ananas lub brzoskwinie z puszki, wiórki kokosowe, orzechy
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Miękkie masło utrzeć na puch, i cały czas mieszając, dodawać ser i jajka z cukrem. Na koniec dodać bakalie. Wymieszać z żelatyną, wyłożyć do foremki. Podawać pokrojone z sosem malinowym lub czekoladowym.
Do przyrządzenia tej potrawy możesz użyć robota kuchennego Philips HR 7774.
Kulebiak z polędwiczki wieprzowej
1 płat ciasta francuskiego 300g polędwiczek wieprzowych 200g pieczarek 2 cebule Kilka łyżek bułki tartej Jajko do smarowania Oliwa do smażenia
Pieczarki przesmażyć z cebulą i zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polędwiczkę obsmażyć krótko z każdej strony. Ciasto lekko rozwałkować, posmarować masą grzybową i ułożyć na niej polędwiczkę. Zawinąć. Piec w temp. 180˚C przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia posmarować rozkłóconym jajkiem aby zrobić kolor. Podawać z sosami mięsnymi
Do przyrządzenia tej potrawy możesz użyć blendera Philips HR 1377.
Łosoś Belluve z jajkiem przepiórczym
400g fileta z łososia Sól, pieprz, cukier Oliwa do pieczenia 8 jajek przepiórczych 200ml śmietany 12% 2 łyżki musztardy ziarnistej
Łososia wyporcjować, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec w temp.120˚C przez ok.20 minut. Ze śmietany i musztardy zrobić sos, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zrobić „sadzone” z jajek, ułożyć na łososiu i podawać polane sosem musztardowym.
Do przyrządzenia tej potrawy możesz użyć bezprzewodowego blendera Philips HR 1378.
Rożki z szynki z musem jajecznym
12 plastrów szynki konserwowej 6 jajek na twardo 1 pęczek szczypiorku Kilka łyżek majonezu 1l galaretki warzywnej
Jajka przetrzeć, dodać majonez i szczypiorek. Doprawić do smaku. Z szynki zwijać rożki i do środka wkładać farsz. Układać na talerzach, dekorować majonezem i warzywami, zalewać lekko tężejącą galaretką.
Do przyrządzenia tej potrawy możesz użyć blendera Philips HR 1378 lub HR 1377.
Smacznego!
|