POMYSŁY NA WALENTYNKOWE PYSZNOŚCI

Walentynki to święto nie tylko dla dorosłych. Dzieci uwielbiają obdarowywać tych, których kochają, a Dzień Świętego Walentego to doskonały pretekst, by nauczyć je trafiać do serc najbliższych różnymi gestami w tym m.in. przez żołądek. Maluchy z pewnością docenią wspólny wieczór spędzony na przygotowywaniu pysznej kolacji czy słodkiego deseru.

Wspólne pieczenie lasagne z mlekiem kokosowym, przygotowywanie słodkich czekoladowych trufli, a nawet szykowanie wyjątkowego śniadania może być doskonałym pomysłem na rodzinne spędzanie Walentynek. We wspólne gotowanie warto włączyć najmłodszych domowników. Z pewnością wielką radość sprawi im poznawanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur i odkrywanie ulubionych smaków ich najbliższych. Dla rodziców to doskonała sposobność, by zadbać o właściwy posiłek dziecka, a przy okazji przekazać kilka cennych rad.

Dla tych, którzy w Walentynki robią sobie wolne: śniadanie OMBRE

ombreDanie możecie przygotować z dziećmi wieczorem, włożyć do lodówki i rano zjeść wspólnie gotowe, walentynkowe śniadanie. Można także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki na 2 porcje:

warstwa fioletowa:

4 łyżki borówek

3 łyżki jagód

2 łyżki jogurtu greckiego

łyżeczka miodu

warstwa różowa ciemna:

mały gotowany burak (ok. 80g)

garść malin (ok. 60g)

2 łyżki pestek granatu

warstwa różowa jasna:

40 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka

6-7 truskawek (ok. 90g)

łyżka jogurtu greckiego

na wierzch:

20 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka

świeże owoce do ozdoby

Przygotowanie:

Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami.

Walentynkowa kolacja: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

lasagne_z_curry_i_mlekiemOdkryjcie wspólnie nowe smaki, przygotowując pyszną, lekko orientalną w smaku, rodzinną kolację.

Składniki:

Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania

mozarella 300g

bakłażan 1 sztuka

duża cukinia 1 sztuka

czerwona papryka 1 sztuka

cebula 2 sztuki

czosnek 3 ząbki

imbir

kolendra 1 pęczek

pomidory krojone Łowicz 1 puszka

mleko kokosowe 2 puszki

olej rzepakowy

masło 3 łyżki

curry w proszku 4 łyżki

mąka Lubella 3 łyżki

sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 60 minut

Przygotowanie:

1. Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.

2. W międzyczasie przesmaż masło z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

Walentynkowe słodkości: trufle czekoladowe:

czekoladowe_trufleZ przepisu wychodzi ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego. Wspaniały walentynkowy deser lub pyszny prezent na Dzień Zakochanych.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka

1/2 szklanki cukru

4 łyżki kakao

1 jajko

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Skórka kandyzowana:

2 pomarańcze

1/2 szklanki cukru

Ponadto:

100g mascarpone

30ml likieru pomarańczowego

kakao do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.

2. Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.

3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy
i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.

4. Gotowe kulki obtaczać w kakao.

Pyszne i wyjątkowe śniadanie gotowe!

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony