4 proste przepisy na letnie koktajle

„Garden party” na dobre rozgościły się w naszym życiu towarzyskim. Przyjęcia te doczekały się opisów w poradnikach savoir-vivre czy mody. W słoneczne dni warto postawić na łatwe w przygotowaniu przekąski i napoje, by zachować luźną i spontaniczną atmosferę. Mistrzowie globalnego konkursu barmańskiego World Class polecają receptury na proste, lekkie koktajle na letnie garden party. Pamiętaj: pij rozważnie!

batangaBatanga
Proste drinki z colą nie kończą się na Cuba Libre. Jeśli masz ochotę na nowy smak, Batanga na bazie tequili spełni Twoje oczeki-wania. Dzięki prostocie przygotowania, jest idealna na garden party z większą liczbą gości. Pamiętaj tylko o wysokiej jakości składnikach!

Składniki na 1 koktajl:
50 ml tequili Don Julio Blanco, 200 ml coli, 2 ćwiartki limonki.

Napełnij wysoką szklankę kostkami lodu. Obwiedź po jej brzegu ćwiartką limonki, a resztę wyciśnij wprost do koktajlu. Dodaj tequilę i colę. Udekoruj ćwiartką limonki.    
Wskazówka: klasyczna receptura Don Javiera Delgado Corony, właściciela słynnej kantyny La Capilla w mieście Tequila w Meksyku, zaleca, by brzeg szklanki pokryć solą, która jest rzadko stosowana w zestawieniu z colą. Aby otrzymać autentyczny, meksykański smak obwiedź ćwiartką limonki po brzegu szklanki, a następnie zanurz go w soli.

mint_julep.Mint Julep
Klasyczny koktajl szczególnie polecany na upalne lato. Połączenie mięty z bourbonem tworzy przyjemną słodycz z solidną dawką orzeźwienia!

Składniki na 1 koktajl:
50 ml Bulleit Bourbon, 15 ml syropu cukrowego, 8-10 świeżych liści mięty, gałązka mięty do dekoracji.

Delikatnie zmieszaj liście mięty i syrop cukrowy w kubku Julep lub w szklance o grubych ściankach. Dodaj pokruszony lód i wlej bourbon. Całość zmieszaj i delikatnie ugniataj końcówką łyżki barmańskiej (możesz użyć zwykłej łyżki). Następnie uzupełnij lód i całość ozdób słomką oraz gałązką mięty.    


rum daiquriDaiquiri
Ci, którzy zetknęli się do tej pory z Daiquiri, mogą być zaskoczeni prostotą receptury tego koktajlu, a także jego orzeźwiającym smakiem. Spróbuj, gdy chcesz przywołać w pamięci słoneczne plaże lub ugościć przyjaciół w leniwe, letnie wieczory.

Składniki na 1 koktajl:
45 ml Ron Zacapa, 20 ml świeżego soku z limonki, 10 ml syropu cukrowego, 1 limonka (do ozdobienia koktajlu).

Napełnij shaker (lub słoik) składnikami koktajlu oraz kostkami lodu i mocno wstrząśnij. Przelej zawartość do kieliszka koktajlowego. Całość ozdób zestem (skórką) z limonki.    

Jeśli chcesz podnieść nieco poprzeczkę, spróbuj samodzielnie przyrządzić syrop cukrowy! Połącz w rondelku 2 szklanki cukru i 1 szklankę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). Pozostaw syrop do ostygnięcia i gotowe!
W upalny wieczór możesz przygotować Frozen Daiquiri. Wystarczy wlać wszystkie składniki koktajlu do blendera i miksować z dużą ilością lodu, aż kompozycja zmieni się w jednolity, sorbetowy napój.


whiski_apple_sodaWhisky Apple Soda
Delikatnie musująca kompozycja, która nadaje whisky lekkość i nutę orzeźwienia – w sam raz na letnie przyjęcie w ogrodzie!

Składniki na 1 koktajl:
50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve, 50 ml klarownego soku jabłkowego, 50 ml wody gazowanej, cienki plasterek jabłka.

Wlej whisky do wypełnionej lodem, wysokiej szklanki lub kieliszka do szampana. Dopełnij sokiem jabłkowym i wodą gazowaną. Uzupełnij kostkami lodu i ozdób plasterkiem jabłka.    

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony